Новини чрез нашия партньор Националния комитет в България на Международната търговска камара

Студенти по бизнес и право от целия свят ще се състезават в най-голямото „образователно” събитие на годината на Международната търговска камара(ICC) – състезанието по търговска медиация, което се провежда в Париж  в периода 7 – 12 февруари 2014.

66 университета – от Орхус до Варшава, са заявили участие в 9-тото по ред ICC състезание по медиация. Това състезание спечели изключителна популярност след своето първо „издание“ през 2006 година, когато участваха само 10 отбора – днес, от  представените  42 държави, сред които Бахрейн, Кения, Тринидад и Тобаго и др., в битката се включват за първи път и нови висши учебни заведения.

Повече от 5 дни ще продължи напрегнатото състезание, студентите ще проверят своите умения на медиатори в поредица от симулирани търговски медиации.   Всички те са разработени въз основа на действителни спорове  -  от спорове за трансфер на футболист до унищожаването на реколти от рояци скакалци. И точно както в реалния живот, участниците ще прилагат новите Правила за  медиация на Международната търговска камара, които  от 1 януари 2014 година замениха  правилата за Доброволното алтернативно разрешаване на спорове на  ICC.

"Състезанието по медиация на ICC дава на студентите от целия свят възможност да видят как най-добрите медиатори работят при реални трансгранични спорове. Ние мотивираме едно ново поколение добре обучени медиари , сподели Хана Тумпел, старши съветник и директор на Международния център за АРС на ICC. В добра позиция да организира подобно събитие, това е структурата, която прилага новите Правила за медиация на ICC и предлага широк спектър от услуги за уреждане на спорове“ .

С включването на много от водещите в света търговски медиатори, които  помагат да се състои събитието и ще участват на доброволни начала като съдии и медиатори, а също така и с присъствието на отборите, съставени средно от четирима състезатели, участниците в събитието ще надхвърлят 600 души.

Един такъв доброволец е Джеф Шарп, търговски медиатор, член на колегията  в Нова Зеландия и член на Тухла Съдебните палати в Лондон, който бе медиатор на финала на конкурса през 2012 г., а сега работи в целия Азиатско-тихоокеанския регион и в Близкия изток. Г-н Шарп заяви: "Този прекрасен конкурс прерасна в най-важния форум от световен мащаб за  разговор между практиците на търговската медиация, които се събират всяка година в Париж, за да се изявят като медиатори и оценители."

В рамките на Седмицата на медиацията през 2014 година в Париж ще се състои и  Първата международна кръгла маса по медиация –на 6 февруари, един ден преди старта на състезанието. Тази кръгла маса представлява уникален форум за практиците медиатори и теоретиците на АРС да обменят информация за най-добри практики и нови техники.

Седмицата на медиацията е само едно от събитията в областта на медиацията, които ICC ще проведе през 2014 тодина. Сред тях са серия разнообразни регионални събития, чрез които ще бъдат популяризирани новите Правила за медиация ICC, непосредствено клед тяхното представяне в Париж през 2013 година. Скоро ще бъде оповестена по-пълна информация за датите и местата.

За повече информация за Седмицата на медиацията на IC: http://www.iccwbo.org/training-and-events/competitions-and-awards/mediation-week/

Допълнителна информация за Правилата за медиация на ICC:http://www.iccwbo.org/products-and-services/arbitration-and-adr/mediation/introduction/

Ако желаете на видите видеото на Geoff Sharp, който споделя своето мнение за приноса на състезанието за развитието на младите и медиацията като услуга, посетете: http://www.iccwbo.org/News/Videos/2014/ICC-Mediation-Week-testimonials-Geoff-Sharp/

За Международната търговска камара (ICC)

ICC е най-голямата и представителна бизнес организация в света. Нейната глобална мрежа обхваща повече от  6 милиона компании, търговски камари и бизнес асоциации в повече от 130 държави, които „покриват“ всички сектори на частния бизнес. Световна мрежа от национални комитети информира Международния секретариат в Париж за националните и регионални бизнес  приоритети.

За повече информация: www.iccwbo.org

Списък на университетите участници - изтеглете от тук.

  • image
  • image
  • image
  • image

Новини

Лятна школа - Медиация край морето 2024 Лятна школа - Медиация край морето 2024 Актуални въпроси на съдебната и извънсъдебната медиация гр. ПомориеДати за провеждане: 7-9 септември 2024г.Програма...
Медиация край морето Медиация край морето През септември медиаторите се срещнаха за пореден път в гр.Поморие за да обсъдят интересни и важни теми за ме...
Интервю с Тереза Фрисби Интервю с Тереза Фрисби Тереза Ф. Фрисби е директор на програмата за разрешаване на спорове на Loyola University Chicago School of Law, Чикаго, САЩ. Тя п...